آموزش فتوشاپ – آشنایی با محیط
آموزش فتوشاپ – آشنایی با محیط
در این سری از آموزش ها میخواهیم به معرفی و کار با یکی از بزرگترین و معروف ترین برنامه های کاربردی جهان با شما باشیم.
فتوشاپ (Photoshop) به معنی کارگاه عکس، یک پردازشگر گرافیکی است که بدست شرکت ادوبی (Adobe) گسترش یافته و برای ایجاد، ترکیب، ویرایش، بازسازی و یا دگرگونی تصاویر «عکسها» بکار میرود.
تاریخچه فتوشاپ:
در حقیقت زادگاه فتوشاپ ایالت میشیگان آمریکا بوده است، گلن نول یک استاد دانشگاه علاقمند به عکاسی بود که در خانه خود یک تاریکخانه شخصی داشت. رایانههای شخصی در آن زمان تازه اختراع شده بودند و گلن بسیار این اختراع را دوست داشت. فرزندان گلن نول نیز همچون پدرشان ذهن خلاقی داشتند و با در اختیار داشتن رایانه شخصی و یک تاریکخانه توانستند آینده روشنی برای خود خلق نمایند.
توماس یکی از فرزندان گلن که علاقه فراوانی به عکاسی و ویرایش تصاویر داشت گفته است: «در دوران دبیرستان، عکاسی یکی از سرگرمیهای من بود. من چاپ عکسهای سیاه و سفید و رنگی و همینطور بازی با کنتراست و متعادل کردن رنگها را در تاریکخانه شخصی پدرم آموختم». جان برادر دیگر توماس بود که بیشتر به رایانه مشغول بود و به وسیله دستگاه Apple II plus که پدرشان خریداری نموده بود با سیستم عامل مکینتاش برنامهنویسی میکرد.
توماس نیز علاوه بر عکاسی، برنامهنویسی را دنبال میکرد. او یک Apple Macintosh Plus خرید تا به وسیله آن عکسهای پایاننامه دانشگاهی خود را ویرایش کند. اما اپل مکینتاش پلاس قادر نبود سطوح خاکستری تصاویر او را نمایش دهد. توماس با توجه به نیاز فراوانی که داشت، دست به کار شده و چند برنامه نوشت که این کار را برایش عملی کنند.
جان برادر توماس با دیدن برنامههای برادرش بسیار هیجان زده شد و به وی پیشنهاد داد تا این برنامهها را یکپارچه کرده و گسترش دهند. توماس مجموعه نرمافزارهایش را بعنوان Display نامگذاری نمود. جان نیز چند ایده برای ذخیرهسازی عکس در فرمتهای گوناگون و تاریک و روشن کردن تصاویر به توماس ارائه نمود و آنها طی مدت چند ماه این ایدهها را برنامهنویسی کردند.
آنها در سال ۱۹۸۸ نرمافزاری تحت عنوان Image Pro را خلق کردند. پس از کامل شدن نرمافزار، جان پیشنهاد تجاری سازی آن را با توماس مطرح نمود. جان در آن موقع مشغول بازاریابی در شرکت «سیلیکون ولی» بود. خیلی از شرکتها شیفته برنامه آنها شدند، اما شرکت بارنی اسکن از سایرین مشتاق تر بود. در نهایت جان و توماس با شرکت بارنی اسکن قرارداد بستند تا این نرمافزار را با نام فتوشاپ در کنار اسکنرهای این شرکت به فروش رسانند. در سال ۱۹۸۸ جان یک پیش نمایش از برنامه را در شرکت ادوبی به نمایش گذاشت و این اقدام آغازی برای ارائه فتوشاپ توسط ادوبی شد. نرمافزار ادوبی فوتوشاپ که در فوریه ۱۹۹۰ میلادی روانه بازار شده بود توسط توماس نول ابداع شده بود.
اگرچه در ابتدا فتوشاپ برای ویرایش عکسها جهت چاپ روی کاغذ طراحی شده بود، اما به خاطر تنوع ابزارهایی که در اختیار کاربر میگذارد، از فتوشاپ به طور فزایندهای برای تولید و ویرایش عکسها در فرمتهای دیجیتال (به خصوص برای استفاده در وب) استفاده میشود.
فتوشاپ همچنین با دیگر نرمافزارهای شرکت ادوب برای ویرایش و ساخت انیمیشن و لوحهای فشرده ارتباط قوی دارد. فایلها در فرمت اختصاصی فتوشاپ پیاسدی (PSD) میتوانند به نرمافزارهای دیگر از قبیل ادوب ایمیجردی (Adobe Imageready)، ادوب ایلاستریتور (Adobe Illustrator)، ادوب پریمایر (Adobe Aremiere)، ادوب افتر افکتس (Adobe Aftereffects) صادر می شوند و بالعکس، از آنها به فتوشاپ وارد می شوند.
از دید گرافیکی نرمافزار فتوشاپ توانایی کار با چندین نمونه رنگی را دارد، که عبارتاند از نمونههای رنگی آرجیبی (RGB)، سیاموایکی(CMYK)، سیاه و سفید و غیره.
فتوشاپ قادر به خواندن و نوشتن پروندههای تصویری در قالبهایی از قبیل تیف TIFF، جیف GIF، جیپگ JPEG، پی ان جی PNG و غیرهاست. همچنین فرمت اختصاصی این نرمافزار پیاسدی (PSD) نام دارد (مخفف Photoshop Document یا سند فتوشاپ).
آشنايي با محیط کاری:

1- نوار ابزار (Toolsbar): که در سمت چپ صفحه قرار دارد از ابزارهای موجود در آن برای ویرایش و ایجاد تصاویر استفاده می شود.
2- پانلهای ویرایش تصاویر: گروهی از پانلها که دارای گزینه های مربوط به ویرایش تصاویر میباشند و در سمت راست پنجره قرار دارند.
3- نوار منو (Menu bar): که در بالای صفحه قرار دارد و دستورات اصلی برنامه در این منوها قرار گرفته و برخی از این دستورات در پانلهای ویرایش تصویر نیز وجود دارند.
4- نوار تنظیمات (Option bar): که در آن تنظیمات قابل کنترل مربوط به ابزار انتخاب شده، نمایش داده میشود.
5- محل قرار گیری Document یا تصاویر.
در ادامة کار و آموزش های بعدی با هریک از اجزا که در بالا اشاره شد، به صورت کامل آشنا خواهیم شد.
روشهای باز نمودن تصاویر در فتوشاپ:
برای بازنمودن فایلهای تصویری موجود در سیستم به چند روش میتوان اقدام نمود:
روش اوّل: استفاده از مسیر File > Open و سپس انتخاب تصویر موجود می باشد،
روش دوّم: استفاده از کلیدهای Ctrl+O است.
روش سوّم: دراگ نمودن فایل تصویر به داخل برنامه فتوشاپ است.
روش چهارم: راست کلیک نمودن بر روی فایل تصویر و انتخاب گزینه فتوشاپ از قسمت Open with می باشد.
حالا با استفاده از روشهای فوق چندین تصویر را پشت سرهم در فتوشاپ باز نمائید:

همانگونه که در تصویر بالا با رنگ قرمز مشخص نموده ام، عنوان هر تصویر که بازنموده ایم، به همراه درصد بزرگنمائی و مدل رنگبندی آن در قالب چند تب و بصورت مجاور در یک نوار در زیر نوار تنظیمات قرار میگیرند. شما می توانید با کلیک نمودن بر روی هر سربرگ تصویر آن را مشاهده نمائید و یا در صورت تمایل با کلیک نمودن بر روی علامت ضربدر در هر تب(سریرگ)، تصویر مورد نظرتان را از فتوشاپ خارج کنید.
ویرایش تصاویر:
همانطور که می دانید اصلی ترین کاربرد نرم افزار حرفه ای فتوشاپ کار با تصاویر و تغییرات بر روی آن می باشد. تغییرات و تنظیماتی که بر روی تصاویر همیشه انجام میدهیم باید بدون افت کیفیت از نظر پیکسلی باشد.
شروع آموزش:
بر روی منوی File کلیک کرده گزینه Open را انتخاب کنید تا تصویر مورد نظر را در فتوشاپ باز کنیم.
سعی کنید از همین ابتدا که شروع به یادگیری فتوشاپ کرده اید Shortcut هارا یاد بگیرید تا در هنگام طراحی های وقت گیر راحتر باشید و زمان کمتری صرف شود.شورتکات باز کردن فایل، Ctrl+O می باشد.
بعد از باز کردن تصویر در فتوشاپ (همانطور که در بالا توضیح داده شد)، برای اینکه با مفهوم پیکسل که کوچکترین جزء یک تصویر می باشد بیشتر آشنا شوید من با زدن کلیدهای ++Ctrl تصویر را بزرگتر می کنم تا مربع هایی که به نام پیکسل در تصویر وجود دارد و با در کنار هم قرار گرفتن این مربع های رنگی تصویر ما بوجود می آید آشنا شوید.

برای اینکه متوجه بشویم ابعاد تصویر ما در چه اندازه ای است و می خواهیم آن را به چه ابعادی تغییر دهیم از منوی Image>Image Size را کلیک کنید تا ابعاد و رزولیشن تصویر به شما نشان داده شود.


شما می توانید با تغییر عرض تصویر بر پایه پیکسل به طور اتوماتیک در صورتیکه علامت گزینه Constrain Proportions خورده باشد تصویر را بزرگ و کوچک کنید .دقت داشته باشید تصاویری که در فتوشاپ اندازه آنها می خواهید بزرگتر شود حتما باید از منوی Layer>Smart Objectگزینه Convert to smart Object را انتخاب کنید تا در صورتیکه تصویر خود را بزرگتر کردید کیفیت عکس شما کم نشود.

برای کوچک تر کردن تصویر نیز می توانید با تغییر اندازه گزینه width اندازه را تغییر دهید.
برای تغییر عکس از ابزار Free Transform نیز می توانید اندازه تصویر راکوچک و بزرک کنید. مزیت این روش نسبت به روش قبلی این است که تصویر مورد نظر به اندازه ای که مد نظر شما است و به آن احتیاج دارید تغییر پیدا می کند. شورتکات ابزار Free Transform کلیدهای Ctrl+T می باشد.از منوی Edit>Free Transform نیز می توانید این ابزار را انتخاب کنید.


توجه داشته باشید که عکس شما زمانی free transform میشود که لایه ی عکستان در حالت بکگراند (background) نباشد. برای تبدیل حالت بکگراند به لایه عادی باید دو بار بر روی آن لایه کلیک کنید.

اگر سوالی در ارتباط با این بخش داشتید برای ما در قسمت دیدگاه ارسال نمایید تا در اولین فرصت پاسخگوی آن باشیم.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.