سیستم بودجه ابزاری برای کمک به شناسایی درآمد و هزینه های پیش بینی شده در یک دوره زمانی خاص است. مدیران از بودجه ها برای کنترل هزینه ها و مدیریت کسب و کار خود استفاده می کنند. البته چندین نوع بودجه ریزی در سازمان ها و شرکت ها وجود دارد ولی یکی از این روش ها « بودجه ریزی بر مبنای عملکرد » است. این نوع بودجه هزینه و درآمد برای عملکرد خاص مانند هزینه و درآمد یک بخش و یا فرایند در یک تجارت و کسب و کار را خطاب قرار می دهد. نمونه هایی از بودجه ریزی عملیاتی بودجه ریزی برای تولید، فروش، پیشرفت و توسعه کسب و کار، خرید مواد اولیه و … است.
بخش عملکرد کسب و کار اغلب با جدا کردن از دیگر بخش های فروش، اداری، حسابداری و خرید و … شناسایی می شوند. بودجه های بر مبنای عملکرد شامل بیش از یک بخش مانند بودجه تولید (کار، امکانات و مواد) است. بودجه ریزی عملیاتی روی هزینه های کوتاه مدت در یک بخش متمرکز می شود تا یک فرایند را در شرکت تکمیل کند. به عنوان نمونه برای توسعه کسب و کار به بودجه ریزی عملیاتی نیاز است. توسعه کسب و کار ممکن است شامل زمان و پول برای بازاریابی، فروش اداری، حسابداری و بودجه بندی برای دیگر فرایندهای مورد نیاز باشد مانند کمک به یک یا بیشتر بخش ها، بودجه ریزی برای شناسایی پتانسیل بازار و مشتریان و حتی تحقیق درباره رفتارهای رقبا و راه حل های آن.
شناسایی و درک، اولین گام برای مشخص کردن بودجه عملیاتی است. عملیات ها و یا عملکردها می توانند به همپوشانی بخش ها، برجسته کردن روابط بین بخش های شرکت، ایجاد پیامدهای دراز مدت، توصیف شغل کارمندان، درک و استفاده درست از روابط بین اللملی و …. کمک کند.
بودجه ریزی بر مبنای عملکرد می تواند تاثیراتی کارآمدی به ارمغان آورد ولی قبل از نوشتن بودجه به برنامه ریزی دقیق و اطلاعات نیاز دارد تا از اتلاف هزینه ها جلوگیری کند. فراموش کردن یک بخش کلیدی نیز می تواند بر سایر بخش های بودجه تاثیر منفی بگذارد بنابراین ضمن اینکه باید اطلاعات دقیق باشد، بلکه باید اعداد و ارقام بودجه و حساب بارها چک شود تا از محاسبه های اشتباه جلوگیری شود.
بودجه ریزی عملیاتی هزینه های مستقیم (هزینه های مستقیم هزینه هایی هستند که به آسانی شناسایی می شوند مانند حقوق کارکنان، هزینه لوازم و تجهیزات، تبلیغات و …) و غیرمستقیم ( هزینه ای غیر مستقیم یا سربار مانند پرداخت مالیات، آب، برق، امنیت و …) را برای شناسایی و تکمیل عملکرد فهرست می کند.
به عنوان مثال در بخشی نیاز به اضافه کاری کارمندان در آخر ماه وجود دارد بنابراین در اینجا بودجه ریزی بر مبنای عملکرد به میان می آید تا هزینه های مستقیم و غیرمستقیم در این زمینه را بررسی کند و شرکت دچار ضرر و زیان نشود.
بودجه ریزی بر مبنای عملکرد اطلاعات مالی خود را از بودجه اصلی در یافت می کند و به بخشی که مورد نیاز است اختصاص می دهد.
آشنایی با نرم افزار بودجه و اعتبارات آی کن
مطالب مشابه:
© کلیه حقوق این سایت متعلق به گروه مهندسی آی کن میباشد.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.