[vc_row][vc_column][vc_column_text]

شکاف دیجیتالی


[/vc_column_text][vc_single_image image=”1656″ img_size=”large” alignment=”center” css_animation=”top-to-bottom”][vc_column_text css_animation=”right-to-left”]

ما زماني مي توانيم از شکاف ديجيتالي و بحث ورود ريال به منظور کاهش آن صحبت کنيم که قبل از آن بتوانيم شکاف ديجيتال را معني کنيم، حال من مي خواهم تعريف جديدي از شکاف ديجيتالي ارائه دهم و آن اينکه اين شکاف علاوه بر بحث دسترسي به اطلاعات و خدمات بحث توليد محتوای مناسب و فرهنگ استفاده از اطلاعات و خدمات را نيز شامل شود.

پر واضح هست که اين سه، توليد محتوا، دسترسي به محتوا و فرهنگ استفاده از آن سه ضلع مثلث مي باشند که چشم پوشي از هر کدام از آنها باعث خواهد شد که ما مسير را اشتباه و ناقص طي کنيم. شما فکر کنيد بجاي 16 ميلياردي که دولت جهت کاهش این شکاف دیجیتالی درنظر گرفته است، همه را فقط برای دسترسي به اطلاعات و خدمات صرف کند و به ساير مباحث اختصاص ندهد، در اين صورت قطعا در آينده با يک موجود ناقص روبرو خواهيم شد و يک پروژه ديگر به پروژه هاي ناموفق در اين حوزه بايد اضافه کنيم.

بديهي است توليد محتوا، فرهنگ و دسترسي همه در يک سطح نيستند و شايد مثلا فرهنگ از توليد محتواي مناسب عقب‏تر و محتوا از دسترسي يکسان عقب‏تر باشد پس بايد طبق يک برنامه ريزي مناسب و استراتژيک و در بازه هاي زماني مناسب سعي کنيم همه اين موارد را به يک سطح برسانيم.

حال که درک بيشتري نسبت به موضوع شکاف ديجيتالي پيدا کرديم بايد به راهکار هاي کاهش اين شکاف بپردازيم و متاسفانه بايد بگوييم آنطور که بايد و شايد هيچ زمان از ظرفيت هاي موجود درست جهت کاهش اين شکاف استفاده نشده است، بايد برنامه هاي دولت در اين خصوص را کامل متوجه شويم و بعد روي آن نظر دهيم که آيا اين هزينه در جاي مناسبي خرج مي شود يا خير ؟ مثلا آموزش که از ارکان مهم و اساسي فرهنگ سازي در حوزه ديجيتال هست در اين برنامه چه جايگاهي دارد و آيا اساسا اين برنامه به تمام جنبه هاي کاهش ديجيتال پرداخته است يا فقط فکر دسترسي و زيرساخت و شبکه است !؟ اما بد نيست همين حالا ذکر کنيم اگر بحث رسانه عمومي و تاثير مثبت آن بر فرهنگ را ناديده بگيريم قطعا و بي شک راه را اشتباه رفته ايم ! جديدا شبکه دو و برنامه کودکان محله گل و بلبل خيلي زيبا روي موضوع فرهنگ استفاده از فضاي مجازي کار مي کند که بنده مشاهده اين برنامه را براي بزرگسالان نيز توصيه مي کنم چون هيچ برنامه جايگزيني براي آن نمي توانم پيدا کنم!

فرض بر اين بگيريم ما در تمام نقاط کشور دسترسي به اينترنت، تکنولوژي و خدمات الکترونيک را محيا کرديم حال بهتر است بيانديشيم کساني که تا ديروز از لحاظ دسترسي مشکل داشتند حال قرار است کدام خدمات را بگيرند ؟ بحث دولت الکترونيک و پرداختن به آن در دولت بيشتر خلاصه شده است در آماده سازي زيرساخت شبکه و دسترسي، و شايد بد نباشد دولت براي ايجاد و توسعه خدمات دولت الکترونيک و هوشمند نيز فکري بکند!! شايد مرتبط نباشد اما بد نيست عنوان کنيم اگر الزام اجرايي به دستگاه هاي دولتي و عمومي جهت ارائه خدمات الکترونيک وجود داشت و براي اين موضوع برنامه و بودجه مناسب دیده میشد شايد در حال حاضر اين مقدار مشکل مرتبط با محيط زيست نداشتيم. متاسفانه بايد يادآور شويم دولت در خصوص توسعه خدمات دولت الکترونيک و دولت هوشمند که يکي از اضلاع مهم کاهش شکاف ديجيتالي هست، کار عملي درخور اين موضوع به شدت مهم انجام نداده است.

دولت در چندين سال پيش بحث ICT هاي روستايي را به منظور کاهش ديجيتالي از بعد دسترسي در روستاهاي کشور ايجاد کرد (البته يکي از دلايل ايجاد ICT اين بوده است). بد نيست قبل از پرداختن مجدد به بحث دسترسي يکسان به اطلاعات و تکنولوژي، سري هم به وضعيت اين ICT ها بزنيم و ببينيم در چه حالي هستند ؟ يا بد نيست طرح دولت را نيز مشاهده کنيم که آيا در آن توسعه ICT ها لحاظ شده است يا آنها کلا فراموش شده اند و کار اصلي آنها شده است فروش شارژ موبايل، کپي و … بنظر قبل از هر هزينه اي بايد به اين بپردازيم که قرار است پول را چگونه هزينه کنيم ؟ از هزينه آن چه انتظاري داريم ؟ مدت برنامه ما تا چه تاريخي هست ؟ دولت و بخش خصوصي هر کدام چه وظيفه اي دارند ؟ مشخص است که اگر بخش خصوصي به وظيفه اش عمل نکرد چه سرونوشتي در انتظارش هست اما اگر دولت به تعهداتش عمل نکرد بايد چه کرد ؟

مجید حصارکی

مدیر بازاریابی و توسعه بازار گروه مهندسی آی کن

روزنامه ایران[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]