بسیاری اوقات با شنیدن کلمه ی منابع (Resources) به یاد منابع طبیعی (Natural Resources) می افتیم. اما باید بدانیم مفهوم منابع و مدیریت آن بسیار گسترده تر است. اگر دقیق تر نگاه کنیم خواهیم دید بسیاری از تصمیمات اشتباهی که در سطوح سازمانی یا زندگی شخصی می گیریم، ریشه در عدم شناخت منابع و مدیریت صحیح استفاده از آن دارد. در این بخش توجه خود را به منابع سازمانی (Organizational Resources) معطوف می کنیم.
نمونه هایی از منابع برای افراد و سازمان ها
همانطور که گفته شد منابع انواع مختلفی دارد. اگر درست مدیریت و استفاده شوند می توانیم از آن ها در جهت بهره وری و رسیدن به اهداف سازمانی و شخصی استفاده کنیم. در ادامه مثال هایی از انواع منابع را به شما معرفی می کنیم که شاید تا به حال به چشم منابع به آن ها نگاه نکرده باشید.
• زمان (Time)
• انرژی (Energy)
• دانش (Knowledge)
• اطلاعات (Information)
• مهارت (Skills)
• منابع مالی (Financial Resources)
• منابع انسانی (Human Resources)
• مشتریان (Customers)
• اعتماد میان نهادها و سازمانها (Institutional Trust)
• برند شخصی / سازمانی (Personal / Organizational Brand)
مفهوم منابع سازمانی
تعریف علمی منابع سازمانی به این صورت بیان می شود: منابع سازمانی شامل همهی داراییها، توانمندیها، ویژگی و فرایندهای سازمانی، دانش و اطلاعات و هر چیزی است که تحت کنترل یک سازمان است. همچنین تمامی این موارد در جهت رسیدن به اهداف کوتاه و بلند مدت سازمان، پیاده سازی تصمیمات استراتژیک و کمک به اثربخشی و کارایی هر چه بیشتر کسب و کار ها است.
انواع منابع سازمانی
منابع از جنس سرمایههای فیزیکی
تمامی چیزهای فیزیکی در کسب و کار مانند امکانات و تجهیزات، مواد اولیه، موقعیت فیزیکی سازمان و … جز سرمایه های فیزیکی هر کسب و کاری محسوب می شوند. به طور کلی تکنولوژی فیزیکی مورد استفاده زیر مجوعه ی سرمایه های فیزیکی هستند.
منابع از جنس سرمایههای انسانی
با اطمینان می توان گفت امروزه مهم ترین دارایی هر سازمان سرمایه های انسانی آن هستند. مواردی از قبیل آموختهها، تجربیات، هوش، قدرت تصمیمگیری، روابط میان انسانها و مدیران یک مجموعه از جمله سرمایه های ارزشمندی در هر کسب و کار است. شاید جالب باشد که روابط میان کارکنان و مدیران نیز زیر مجموعه ی منابع سازمانی است.
منابع از جنس سرمایههای سازمانی
ساختار سازمانی و برنامهریزیهای رسمی و غیررسمی در یک سازمان، سیستمهای کنترل مدیریتی و ایجاد هماهنگی و نیز روابط یک سازمان با گروههای دیگر بیرون از مجموعه، از جمله سرمایههای سازمانی محسوب میشوند. علاوه بر این ها مسائلی مانند الگوی گزارشدهی (اینکه هر کسی به چه کسانی گزارش میدهد) هم جز سرمایه های سازمانی به حساب می آید که معمولا از دید افراد پنهان می ماند.
درک و شناخت درست منابع و استفاده ی صحیح از آن شاید در نگاه اول ساده به نظر برسد، ولی به یاد داشته باشید برای پیاده سازی و رسیدن به اهداف استراتژیک سازمانی امری ضروری است. زیرا تقریبا همه چیز در گرو استفاده صحیح از دارایی های هر کسب و کار کوچک یا بزرگ است. پس در گام نخست شناسایی منابع و روش های صحیح استفاده از آن برای هر بنگاه اقتصادی که خواهان پیشرفت در زمینه های مختلف است، موضوعی حیاتی می باشد.