شاید اگر در همین ابتدای بحث بگوییم همه ی ما فروشنده ایم، اغراق نکرده ایم. بله کاملا درست شنیدید همه ما به نوعی فروشنده هستیم، معلمی که علم خود را عرضه می کند، دستفروشی که محصول خود را می فروشد، شخصی که سعی دارد در بحثی پیروز شود و دیگران را متقاعد کند، شخصی در مصاحبه ی شغلی رزومه اش را و …. . پس بر همه ی ما لازم است تکنیک هایی در خصوص فروشندگی و مهارت های فروش کسب کنیم.
مفهوم فروشندگی
قطعا تا این جای بحث متوجه شده اید که فروشندگی طیف گسترده ای را شامل می شود. معمولا وقتی ما از فروش صحبت می کنیم، حالتی به ذهنمان می آید که کسی کالا، خدمات و یا چیز ارزشمندی را عرضه می کند و در طرف مقابل اشخاصی هستند که نیاز هایشان را از فرد ارائه دهنده دریافت کنند.
از فرد دستفروشی که در کنار خیابان به عرضه ی محصولاتش می پردازد تا شرکت های که هر چند ماه از محصولات جدید تولید شده رونمایی کرده یا از آن محصول خاص و قابلیت های جدیدش دفاع می کند، فروشنده هستند. فروشندگی از آن دست شغل هایی است که در حوزه های مختلف و سطوح متفاوت وجود دارد.
ویژگی های یک فروشنده موفق
عشق به کار فروش
فارغ از مسائل شعاری یکی از الزامی ترین شروط برای فروشندگی در هر سطحی، علاقه به این کار است. عوامل تنش آفرین در این کار کم نیستند و جز علاقهی عمیق و جدی به این حرفه، چیزی نمیتواند تحمل سختیها و تنش ها را لذت بخش کند. فروشنده میتواند ضمن تلاش بر فروش محصول خود، همچنان همراه مشتری هم باشد.
علاقه به خدمت به دیگران
اگر به این شغل برای مدت کوتاهی فکر می کنید و در آینده نمی خواهید آن را ادامه دهید یا به موفقیت در آن نمی اندیشید، با هر مدل و انگیزه ای می توانید به کار مشغول باشید. ولی اگر خواهان پیشرفت در بلند مدتید و می خواهید نتایج خوبی کسب کنید، داستان متفاوت است.
کسی می تواند موفق باشد که رفع نیاز های دیگران و کمک کردن به آن ها را در اولویت قرار دهد. به عبارت دیگر خدمت به دیگران را دوست داشته باشد.
آشنایی با قوانین و تکنیکهای فروش
باید بدانیم که قبل از هر چیزی به درک درستی از نیازها و خواسته های مشتری دست یافته ایم و تمام تلاش و حرف هایمان در همین راستا باشد.
مشتری باید این احساس را داشته باشد که انتخاب و خرید را خودش انجام داده، به نوعی در تصمیم نقش دارد.
باید بدانیم کدام رفتار ها و گفتار ها باعث به وجود آمدن یک رابطه طولانی مدت می شود. باید یک نوعی اعتماد بین فروشنده و مشتری برقرار شود.
توانمندی های رفتاری و مهارت های ارتباطی
مهارت هایی از قبیل با حوصله بودن برای به سرانجام رساندن معاملات، رعایت کردن انصاف، وفاداری به عهد، توانایی در مدیریت احساسات و صمیمی و مهربان بودن با مشتری، توانایی مدیریت چند لایه ای در رابطه و …
پشتکار داشتن
یک فروشنده حرفه ای مدام در معرض انتقاد و نه شنیدن است. شما نه تنها نباید از این فضا دلزده شوید بلکه باید از آن لذت هم ببرید. به قولی فروشندگی هنر نه شنیدن است. شما باید تحمل بی اعتمادی های اولیه مشتریان، ریسک شکست خوردن ها، پاسخ های منفی و مورد نقد واقع شدن را داشته باشید.
تفکر استراتژیک
معمولا کسی که برای خرید یک محصول به شما مراجعه می کند، تصمیمش را راجع به بودجه و برند و سایر موارد گرفته است. امروزه مشتری فقط از شما تنها یک معرفی همه منظوره از محصول را نمی خواهد. به عبارتی فروشنده، در دنیای امروز، عموماً در ارزیابی و نهاییسازی تصمیم خرید نقش دارد و نه صرفا ارائهی اطلاعات محصولات و خدمات خود.
مورد دیگر در تفکر استراتژیک به خود فروشنده برمی گردد. شما باید بدانید چه نوع محصول یا خدماتی را بفروشید، برای کدام مشتری ها وقت و انرژی صرف کنید و در نهایت بتوانید پله های صعود را طی کنید و پیشرفت قابل توجهی را داشته باشید.