BPMS چیست؟

BPMS یا به طور کامل Business Process Management System به سیستم مدیریت فرآیندهای کسب کار گفته می شود که امروزه با توجه به پیشرفت سریع کسب و کارها و نیاز مداوم آنها به بهبود مستمر، مورد توجه عموم شرکت ها و سازمان های بزرگ و کوچک قرار گرفته است. در واقع BPMS ابزاریست که به کمک آن می توان فرآیندهای کسب‌وکار را به بهترین روش مدیریت نمود.

ابتدا لازم است که با مفاهیم BPM و BPMN تعریف گردد.

BPMS یا سیستم مدیریت فرآیند کسب‌وکار چیست؟

BPM یا Business Process Management چیست؟

مدیریت فرآیندهای کسب و کار (BPM) متشکل از روش‌ها، تکنیک‌ها و ابزارهایی می‌باشد که برای پیاده‌سازی چرخه PDCA بکار می‌رود. (چرخه PDCA چیست؟) به این مفهوم که BPM برای پشتیبانی از طراحی، اجرا، مدیریت و تجزیه و تحلیل فرآیندهای عملیاتی کسب و کار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

می‌توان گفت که BPM نقطه تلاقی دو علم مدیریت و فناوری اطلاعات می باشد؛ چرا که BPM با در اختیار قرار دادن ابزارهای سیستمی به مدیریت کامل و یکپارچه سازمان‌ها کمک می کند.

BPMN یا Business Process Model & Notation چیست؟

BPMN در واقع مجموعه‌ای از علائم و استانداردها برای مدل‌سازی فرآیندهای کسب‌وکار می‌باشد که با استفاده از این زبان نمادین می‌توان فرآیندهای کسب‌وکار را مدل‌سازی کرد. این زبان نمادین، در سرتاسر دنیا به یک معنا می‌باشد؛ به همین دلیل به آن استاندارد گفته می‌شود. در ضمن باید دانست که BPMN معروف‌ترین استاندارد در سطح جهانی برای مدل سازی فرآیندهای کسب و کار بوده که در بسیاری از نرم افزارهای مدیریت فرآیند کسب‌و‌کار مورد استفاده قرار گرفته است. (در مورد BPMN بیشتر بخوانید)

سازمان‌ها در طول حیات خود با گذر زمان با درخواست‌ها و نیازهای جدیدی روبرو می‌شوند که برای پاسخگویی به آن‌ها، چالش‌های فراوانی بوجود می‌آید. نیازها و خواسته‌های جدید نیازمند پاسخ‌های جدید می‌باشند که با راه حل‌های قدیمی نمیتوان به آن‌ها، پاسخ مناسب داد؛ پس هر سازمانی نیاز به پویایی مستمر و هوشمند خواهند داشت. از طرفی تغییرات سریع تکنولوژی و روند رو به رشد فناوری نیز باعث ایجاد لزوم همسویی سازمان‌ها با روند تحولات محیطی نموده و چالش های تازه ای برای مدیران و تصمیم سازان حوزه های اصلی در ساختار مدیریت کلان ایجاد می نماید.

کمترین نتیجه قابل انتظار پس از استقرار نرم افزار BPMS، یکپارچگی فرآیند ها، افزایش چابکی و به تبع افزایش سرعت انجام عملیات، کارایی سیستم و نهایتا افزایش بهره‌وری در کل ساختار سازمانی خواهد بود. همچنین سازمان ها معمولا در جریان پیاده سازی و استقرار نرم افزار BPMS ناگزیر بسیاری از رویه ها و ساختارهای درونی خود را نیز اصلاح نموده و با بکارگیری نرم افزار BPMS به نوعی در معرض یک بازسازی اجتناب ناپذیر قرار خواهند گرفت.

با توجه به تعاریف بالا می توان بیان کرد که BPMS ابزاریست که برای شناسایی و مدیریت فرآیند کسب‌وکار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ابزار در کاهش هزینه‌ها، بهینه شدن فرآیند کسب‌وکار و دید بهتر تمامی افراد درگیر در فرآیندهای سازمانی نسبت به مجموع تمام فرآیندها و همچنین وظایف دقیق خود کمک می نماید. همچنین BPMS به کمک ابزارهای تحلیل و اتوماسیون‌سازی فرآیندها باعث ایجاد بهبود در هر سازمانی می‌گردد. یکBPMS باید این توانمندی را داشته باشد که بتواند تمامی فرایندهای کسب و کار را در  هر سازمانی با هر اندازه سازمانی، مدل نموده، ایجاد کرده، ویرایش و اجرا نماید. همچنین باید بتواند داده‌ها را جمع‌آوری نموده و تجزیه و تحلیل نیز انجام دهد.

مزایای استفاده از BPMS

  • چابکی بیشتر کسب و کار

    تغییر و بهینه سازی فرایندهای کسب و کار در یک سازمان باید همگام با شرایط بازار باشد. بی پی ام به سازمان‌ها اجازه می‌دهد فرایندهای کسب و کار، تغییرات اجرایی را موقتا متوقف کنند و سپس دوباره اجرا کنند. اصلاح جریان کاری به همراه استفاده مجدد و سفارشی‌سازی آنها، فرایندهای کسب و کار را قادر می‌سازد بیشتر واکنش‌گرا باشند و به سازمانها بینش عمیق‌تری در مورد تاثیراتی که اصلاح فرایندها دارد، می‌بخشد.

  • کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمدها

    ابزار مدیریت فرایندهای کسب و کار گلوگاه‌ها را از بین می‌برد که خود سبب کاهش هزینه‌ها در طول زمان می‌شود. تاثیر آن می‌تواند کاهش زمان فروش محصول، دسترسی سریع‌تر مشتری به محصولات و خدمات باشد که منجر به فروش بالا و بهبود درآمدها می‌شود. ابزار بی پی ام همچنین می‌تواند منابعی جهت کاهش هدررفت اختصاص دهد که این، هزینه‌ها را نیز کم می‌کند و منجر به افزایش سود می‌شود.

  • کارایی بالاتر

    یکپارچه‌سازی فرایندهای کسب و کار، پتانسیلی برای بهبود کلی کارایی فرایندها فراهم می‌کند. مسئولین فرایندها با داشتن اطلاعات درست می‌توانند تاخیرها را از نزدیک نظارت کنند و در صورت نیاز، منابع اضافی اختصاص دهند. اتوماسیون و حذف تسک‌های تکراری، کارایی بیشتری به فرایند کسب و کار می‌افزاید.

  • دید بهتر

    نرم افزار bpm ضمن اینکه نظارت در لحظه بر معیارهای عملکردی کلیدی را تضمین می‌کند، امکان اتوماسیون را نیز فراهم می‌کند. این، سبب افزایش شفافیت می‌شود که به مدیریت بهتر و توانایی اصلاح کارآمد ساختارها و فرایندها در عین پیگیری خروجی‌ها می‌انجامد.

مراحلی که پیش از استقرار BPMS باید صورت پذیرد

  • انتخاب یک پلتفرم

  • انتخاب فرایند

  • شناسایی مالک فرایند

  • تنظیم بنچ مارک

  • نمودارسازی جریان کاری

  • درگیر کردن همه ذینفعان

  • رهبری کردن جریان کاری BPM خود

  • تسهیل یکپارچه‌سازی

  • آموزش کاربران

  • اندازه‌گیری و بهینه‌سازی