بسیاری از سازمان ها و کسب و کار ها امروزه در پی تغییرات ناگهانی و یکباره اند. آن ها خواهان رشد و پیشرفت در یک بازه زمانی کوتاه و جهش چشمگیر می باشند. غافل از آن که هیچ پیشرفتی به یکباره رخ نمی دهد. اغلب بعد از مدتی ناامید شده و اگر هم جهشی صورت بگیرد معمولا نتایج آن ماندگار نخواهد بود. در ادامه با معرفی چرخه ی دمینگ که نتایج تدریجی اما پایداری خواهد داشت، آشنا می شویم. چرخه ی دمینگ، یک ابزاری است که، در تمامی بخش های کسب و کار تان حتی در زندگی شخصی نیز به کمکتان می آید. در نتیجه یک رشد ثابت و بهسازی در تمامی بخش ها را ایجاد می کند. وقتی هدف شما رشد، ترقی و توسعه سازمان به صورت تدریجی ولی پایدار و نتیجه بخش باشد، می توانید ازچرخه ی دمینگاستفاده کنید.
مفهوم چرخه ی (PDCA)
یکی از روش های کارامد ارائه شده در بهبود مستمر،چرخه ی (PDCA)است که توسط دکتر ادوارد دمینگ ارائه شده است. یک روش ساده ولی دائمی و کارامد برای ایجاد تحولات ثمر بخش در تمامی فرایند ها است. همانطور که از نام آن مشخص است به صورت دایره وار و چرخشی کار خود را انجام می دهد. چرخه ی PDCA را می توان در بخش های مختلف همچون بازاریابی، توسعه محصول جدید، افزایش فروش و رضایت مشتری، بهبود کیفیت، سیاست گذاری های بلند مدت و … به کار برد.
plan : برنامه ریزی
فاز نخست و مهم این چرخه شامل برنامه ریزی است. تحقق اهداف فردی و سازمانی در گرو برنامه ریزی است. به عبارت دیگر تعیین کردن اهداف و پیش بینی راه های رسیدن آن، منجر به نوعی تعهد به انجام دادن فعالیت های معین برای تحقق آن هدف می شود.
Do : انجام آزمایش
برای اطمینان حاصل کردن از نتایج برنامه ها، بهتر است طرح در یک محدوده ی کوچک به صورت آزمایشی اجرا شود. فواید این کار آن است که به صورت عملی بسیاری از مشکلات و محدودیت ها مشخص خواهد شد. در نتیجه اصلاحات و ترمیم های لازم برای ماژول های بزرگ تر به دست می آید.
Check : بررسی کردن
یکی از کارهای مهمی که در تحقق برنامه ریزی ها باید به آن توجه داشته باشیم، سنجش مداوم عملکرد هایمان است. در فرایند کنترل و بررسی، نتایج به دست آمده را با اهداف تعیین شده مقایسه می کنیم. در صورت نیاز اصلاحات لازم را انجام می دهیم یا به تکمیل و تدوین دوباره آن ها می پردازیم.
Act : اقدام یا عمل کردن
اگر تمامی آنچه در مراحل قبل، مانند بررسی کردن ها و آزمایش ها درست بودند، حال نوبت به اقدام کردن و عملی کردن طرح ها و برنامه ها است. با توجه به ماهیت کار باید مناسب ترین شیوه عملی کردن طرح را انتخاب کرد تا به نتیجه دلخواه رسید.
فواید چرخه ی (PDCA) یا چرخه دمینگ
این چرخه به دلیل اینکه به صورت مستمر می تواند تمامی بخش های کوچک و بزرگ کسب و کار را به صورت دائمی مورد بررسی قرار دهد؛ روشی کارامد برای اجرایی کردن هر تغیر و ارزیابی فعالیت های سازمان است. همچنین به دلیل داشتن سیکل بهبود برای شروع یک پروژه نیز مناسب است. زیرا با جمعآوری دادهها و تجزیه وتحلیل آن ها به منظور بررسی و اولویت بندی مشکلات و تعیین علل زیربنایی، به بهترین واکنش ممکن و رفع مشکلات منجر می شود. در آخر بحث را با جمله ای از امام صادق به پایان می رسانیم.هر انسانی که امروزش بهتر از دیروزش نباشد ضرر کرده است…